Ιστορικό

Ιστορικό

Το 1961 μία παρέα Ρεθυμιωτών παρατήρησε την ανάγκη των κατοίκων της μικρής μας πόλης για απόδραση από την καθημερινότητα και πήρε την πρωτοβουλία για την ίδρυση τμήματος Ρεθύμνου του Ε.Ο.Σ. (Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος). Με πρώτο πρόεδρο τον κ.Μπερνιδάκη. Ο σύλλογος γρήγορα αγαπήθηκε από τους Ρεθυμιώτες και αποτέλεσε για τις ακόλουθες δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτισμικής ζωής της πόλης. Πρόσφερε στους Ρεθυμιώτες νέους τρόπους ψυχαγωγίας.

Αυτή η «παρέα», λοιπόν, που όλο και μεγάλωνε, και νέα μέλη διαδέχονταν τα παλιά, ξεκίνησε μόνο με όραμα και αγάπη για τον αθλητισμό και την Κρητική φύση. Τα μέλη του Συλλόγου με την καθοδήγηση του εκάστοτε προέδρου (κ.Μπερνιδάκης, Σκευάκης, Κουρμούλης, Χατζηδάκης, Σπαντιδάκης, Χριστίδης, Μπάντρας, Βασιλάκης, Μανωλεσάκης) κατάφεραν, όχι απλά, να διατηρήσουν το σύλλογο αλλά και να τον εφοδιάσουν με τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. στον Ψηλορείτη, στην περιοχή Τουμπωτός Πρίνος. Η ιστορία της κατασκευής του μαρτυρά το πείσμα αυτών των ανθρώπων, που κατάφεραν να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια, όπως την έλλειψη δρόμου, νερού και χρημάτων και να προσφέρουν στο Σύλλογο τους ένα σημείο αναφοράς.

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 50 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του συλλόγου πραγματοποιήθηκε στις 10-11 Σεπτεμβρίου 2011 στην περιοχή Γιους Κάμπος, Ρεθύμνου, η 31η Παγκρήτια Ορειβατική Συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι της Κρήτης αλλά και ορειβάτες από όλη την Ελλάδα.

Από την ίδρυση του, δεν έχει διακοπεί η λειτουργία του Συλλόγου. Σήμερα, διοργανώνονται εβδομαδιαίες διαδρομές οι οποίες αναγράφονται στο ανά 6/μηνο πρόγραμμα του Συλλόγου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της εθελοντικής του δράσης, αποφασίζει να ενταχθεί στο μητρώο εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αυτό συνέβη το 2006 και οι συμμετέχοντες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν τη βοήθεια τους όταν χρειαστεί. Από το καλοκαίρι του 2007, ο σύλλογος ανέλαβε εθελοντικά τις περιπολίες πυροπροστασίας στο δάσος στην περιοχή του Πανεπιστημίου στο Γάλλο.

Ο Ε.Ο.Σ. Ρεθύμνου προσπαθεί συνεχώς να ωθήσει τους πολίτες  προς την φύση και τον αθλητισμό. Κάθε χρόνο διοργανώνονται σχολές βουνού, ορειβασίας και αναρρίχησης. Το  παιδικό τμήμα του συλλόγου ενισχύεται με όλο και περισσότερες παιδικές και εκπαιδευτικές διαδρομές έτσι ώστε τα παιδιά μας να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο τον εθελοντισμό και την κοινωνικοποίηση.

Σήμερα δεν έχουμε τις ανάγκες που είχαν οι πολίτες του Ρεθύμνου τη δεκαετία του ’60, αλλά ίσως έχουμε μεγαλύτερες και πιο επιτακτικές! Έχουμε ξεχάσει πια να παρατηρούμε τον κόσμο όπως είναι αληθινά. Δεν βλέπουμε τα χιόνια στις κορφές, την πρωινή υγρασία στα φύλλα ούτε τ’ αστέρια, χωρίς να τα θολώνουν τα φώτα της πόλης. Έχουμε ξεχάσει ποια εποχή γεμίζουν οι πλαγιές με λουλούδια και βότανα και ευωδιές… Ας περπατήσουμε ξανά στα μονοπάτια που πριν από εμάς είχαν περπατήσει γενιές και γενιές Ρεθεμιωτών.